Paravaan vervangen

Paravaan kapot, wat nu?

Onze Discovery heeft, vòòr de aankoop, een kleine schade gehad aan de bumper en motorkap en met deze schade is ook de paravaan gescheurd en gebroken. Dit is door de vorige eigenaar gerepareerd met kit en zwarte ducttape en dat is iets waar we wat aan willen doen.

We hebben een vervangende gevonden op marktplaats en die willen we wisselen.

Demontage

Om te beginnen moet je de motorkap los maken door de vier bouten in het scharnier te verwijderen. Als je de onder de punten van de kap een doekje steekt beschadigt de kap niet.

Zodra je de bouten los hebt kun je de stang om de kap open te zetten inklappen, geen zorgen de kap kun je gewoon neerklappen. Zodra de kap ligt kun je deze een centimeter of 20 naar voren schuiven zodat je werkruimte bij de paravaan krijgt. Let op dat de haak van de kapvergrendeling over de grill steek!

Maak de ruitenwissers los door het plastic kapje te verwijderen en de moer los te maken (13mm sleutel). Je kunt nu de ruitenwisserarm van de as van de motor trekken. Let op dat de linkse en rechtse ruitenwissers niet identiek zijn.

Als de arm van de as is moet je de grote moer lossen, deze zit niet erg vast. Gevolgd door het slotplaatje en de rubber seal. Ik heb de roestige ringen vervangen.

Maak de plastic clips los, één aan iedere kant van de auto. Dit kun je met een kruisschroevendraaier proberen los te draaien. In mijn geval ging dat, maar deze zitten over het algemeen door ouderdom nogal vast. Gaan ze niet los kun je met een kleine platte schroevendraaier het binnenste gedeelte opwippen en verwijderen. Het buitengedeelte is dan spanningsloos en kan er uit worden gehaald. Je kunt hier ook goed zien waarom ik de paravaan wil wisselen.

En tot slot zit er vooronder, in het midden nog een M6 boutje. ook deze verwijderen.

De paravaan is nu los, maar zit nog wel geklemd achter de A-stijl. Om deze vrij te krijgen moet je aan één kant het rubber gootdeel er af halen. Dit zit er gewoon op geschoven.

Je kunt de paravaan nu uit de auto halen. Door een beetje van links naar rechts en ondertussen naar voren te bewegen. Onder de paravaan zitten 4 haken die onder de voorruit haken.

Montage

Van de oude paravaan moet je de rubber strip onder de motorkap, de rubber strip tegen de voorruit en de rubber pluggen controleren op beschadigingen en overzetten naar de nieuwe paravaan.

Als alles in orde is kun je deze nieuwe paravaan monteren. Plaats aan één kant het rubber gootje en wurm de paravaan met de haken onder de voorruit weer op zijn plaats. Je kunt de asjes van de ruitenwissermotor als referentie gebruiken. Als de paravaan naar je zin zit moet je het tweede rubber gootje monteren. Dit kan wat lastig zijn, maar de aanhouder wint. Zorg er voor dat de rubber delen goed afwateren in de goot van het spatscherm. De rest van de montage is gewoon hetzelfde als de demontage maar dan in omgekeerde volgorde.

Het vervangen van de paravaan heeft functioneel weinig zin, maar het ziet er weer netjes uit.

Wil je meer weten? Mail naar info@wgdw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *